Over ons

In gesprek met de Noordzee

Het project ‘In gesprek met de Noordzee’ bevraagt op creatieve wijze onze bazige relatie met de Noordzee én kijkt hoe het anders kan. Schrijfster en bioloog Arita Baaijens onderzocht voor stichting Living Landscapes hoe we kunnen toewerken naar een samenleving waarin de zee meedenkt over haar toekomst. Een toekomst waarin de mens niet langer allesbepalend is.

Hoe het project begon – De  bazige houding ten opzichte van natuur heeft Arita baaijens altijd verbaasd. Op haar reizen ervaarde ze dat in andere culturen de stemmen van bossen, rivieren en bergen wél worden gehoord. Waarom in Nederland dan niet? Lag dat misschien aan onze functionele technocratische taal? In 2020-2022 initieerden Living Landscapes en Baaijens het vernieuwende filosofische experiment ‘Taal voor de toekomst’ met steun van het Nederlands Letterenfonds en diverse partners. In co-creatie met de zee, menselijke verbeeldingskracht en een lerende taalmachine begon de avontuurlijke zoektocht naar een rijkere, eco-poëtische taal die past bij een wereld waarin alle levensvormen meetellen. Met natuur, inclusief de mens, als maat der dingen.

‘In gesprek met de Noordzee’ (2022-2025) gaat een stap verder en onderzoekt hoe we naar de wensen van de zee kunnen luisteren en deze stem kunnen meenemen in besluitvorming.

Baaijens nam een duik in het diepe en ging bij de Noordzee solliciteren op de functie Spreker voor al het leven in zee. Inspiratiebron voor de sollicitatie vormt de eerste zoöp ter wereld: het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Een zoöp is een bestaande organisatievorm waarbij samenwerking voorop staat tussen mensen en andere vormen van leven.Ter voorbereiding voerde ze gesprekken met de zee – wat wil het wier? wat wil de oester? – en met mensen die de zee goed kennen.

De ongewone sollicitatie bij een ongewone werkgever zou je een mission impossible kunnen noemen. Maar onmogelijke missies zijn nou juist de specialiteit van ontdekkingsreizigster Arita Baaijens. Hoe verging het haar? En wat vond de Noordzee van het plan. Het is te zien in de documentaire ‘Het gezicht van de zee’ van Alexander Oey (NPOstart) en te lezen in het boek ‘In gesprek met de Noordzee’. Het boek verschijnt half januari 2025 bij uitgeverij Atlas Contact. Nieuwsgierig? Meepraten? Kom dinsdagavond 11 februari 2025 naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Nederland heeft alles te danken aan de zee. Hoog tijd dat we mét de zee gaan praten in plaats van over de zee.

 

Over Arita Baaijens

Al vanaf haar studietijd is bioloog, schrijfster en ontdekkingsreizigster Arita Baaijens gefascineerd door de relatie mens en omgeving. Zij onderzoekt op innovatieve wijze de impact van taal, cartografie en wereldbeelden op onze omgang met natuur en ontving daarvoor prijzen en internationale erkenning, waaronder de Groeneveldprijs 2020. Zij schreef onder meer de bestsellers ‘Een regen van eeuwig vuur’ en ‘Zoektocht naar het paradijs’ (Atlas Contact). Ze schrijft essays, maakt reportages in woord, geluid & beeld en is lid van de Royal Geographical Society en WINGS Women of Discovery. aritabaaijens.nl

Stichting Living Landscapes organiseert langjarige onderzoekstrajecten op het snijvlak van wetenschap, technologie, kunst en traditionele vormen van kennis om zo een wereld dichterbij te brengen waarin ecologische intelligentie de boventoon voert.

  • Bas Pedroli | voorzitter
  • Jelle Troelstra | secretaris
  • Niels Feis | penningmeester
  • Reineke van Tol | algemeen bestuurslid
  • Kees van Luijk | algemeen bestuurslid
  • Arita Baaijens | directeur/bestuurder

Meer over de stichting en de projecten van Living Landscapes vind je hier.

Team 2024

 

Met dank aan…

Stichting Living Landscapes is blij met toegekende subsidies, waardevolle adviezen en steun voor de Noordzee-projecten. Onze grote dank gaat uit naar de volgende personen en organisaties:

Pin It on Pinterest